Verbouwing keuken

De verbouwing van onze keuken

Al jaren liepen we met het plan rond om de keuken te verbouwen. Alleen wisten we eigenlijk nooit precies hoe het uiteindelijke resultaat zou moeten worden… De huidige keuken uitbreiden met de (voormalige) badkamer? Stukje van de gang erbij? Of toch nog iets anders? Daar waren we dus al die jaren nog steeds niet uitgekomen. Totdat we in augustus 2012 ineens ‘zagen’ hoe het zou moeten worden. Niet een stukje erbij, nee, we besloten om zowat de helft van de begane grond op zijn kop te gaan zetten om weer een ouderwetse woonkeuken te creeëren!
Zo zag, en ziet het er op dit moment nog steeds uit:

keukenoud

En zo zou het er uit moeten gaan zien:

keukennieuw

Over een ding waren we het al meteen eens: het moest weer een ouderwetse keuken worden, niet alleen wat betreft uitstraling, maar zeer zeker ook wat betreft de te gebruiken materialen.
Bij de verbouwing (door de vorige eigenaren) in de 80er jaren had alles ook een ‘jaren 80’ uiterlijk meegekregen. Daar wilden wij dus vanaf!

Twee zaken wilden we als eerste regelen: een nieuwe keuken en een aannemer.
Voor de keuken kwamen we uiteindelijk terecht bij De Keukenkampioen (en dan is het wel makkelijk om in een plaats te wonen die bijna geheel uit keukenbedrijven bestaat…), en kochten we eind oktober onze nieuwe keuken.
Hiervan zijn nog geen plaatjes of foto’s, want hij wordt geheel volgens onze aanwijzingen gemaakt.
Maar om vast een tipje van de sluiter op te lichten: het aanrechtblad wordt ouderwets terrazzo-werk met een zwart/wit betegelde spoelbak.
Zoiets dus:

keuken03

 

Ook waren we het al snel eens over het fornuis, en dat werd niet mijn gedroomde Aga, maar wél een fornuis van dochtermaatschappij Falcon:
De Falcon Classic 110 Deluxe heeft links een multifunctionele oven met handy-rack en Rapid Response functie, rechts een heteluchtoven, links een grillruimte met glide-out grillpan en rechtsonder een opberglade. De kookplaat heeft vijf branders inclusief een wokbrander met wokring en een keramische multi-zone met losse grillplaat. Te bestellen in diverse kleuren, en onze keus viel op cranberry.
En dat ziet er dan zo uit:

keuken04

 

Natuurlijk moest het fornuis niet ‘kaal’ in het aanrecht komen, maar in een schouw (waarin dan ook meteen de afzuigkap weggewerkt kon worden).

Ook een plaatselijke aannemer was redelijk snel gevonden, en werd besloten om de verbouw in april uit te gaan voeren. Tenslotte zullen we enkele weken zonder keuken en verwarming moeten doorbrengen, en wordt het dus behelpen wat betreft koken en verwarmen. En dan is het wel lekker als het weer al weer wat beter aan het worden is (daar gaan we althans van uit…).

Inmiddels hebben we ook de vloertegels uitgezocht en besteld. Dit zijn 200 jaar oude estrikken voor in de keuken en ouderwetse mozaïektegels voor in de hal en toilet. Ook de keukentafel (2,5 x 1 m.) is besteld.

Vrijdag 18 jan.

We hebben het eerste tastbare onderdeel van de nieuwe keuken in huis gehaald: de oude Friesche witjes waarmee de achterwand van de schouw betegeld moet worden. Dit zijn (nieuw gemaakte) ouderwetse tegeltjes, en we hebben ze in zes verschillende kleurnuances:

keuken01

Onze waterkoker heeft de geest gegeven, en dus besloten we om maar weer een ouderweste fluitketel aan te schaffen.
Deze werd vandaag bezorgd:

keuken13

Maandag 28 jan.

Het schakelmateriaal werd bezorgd, niet van plastic maar van ouderwets bakeliet!

keuken02

Zaterdag 2 feb.

Even bij de Keukenkampioen geweest om het bestellen van de keuken ook echt in gang te zetten. Woensdag 20 feb. wordt hij ‘ingemeten’, en a.s. maandag gaan we nog even met Kees rond de tafel om de laatste puntjes op de i te zetten.
Vanmiddag komt de aannemer nog langs om het nieuwe kozijn op te meten, zodat dat al gemaakt kan gaan worden.
Er begint nu echt schot in te komen!

Maandag 4 feb.

De puntjes op de i voor wat betreft de keuken (die we overigens al op 13-10-2012 gekocht hebben). Waren zo bij het sluiten van de aankoop toch vergeten om de lijst met apparatuur erbij te doen. Maar die hadden wij dan ook weer niet gemist… Maar nu is het compleet, en kunnen we ook weer wat meer laten zien!

Dit is de koelkast (Bosch KIR38A50):

keuken05

De diepvriezer (Bosch GIN38P60):

keuken07

De vaatwasser (Bosch SMV43M10EU):

keuken09

De afzuigkap (Bosch DHL775B):

keuken11

Is er nog maar één kleinigheidje: we hebben nog niet de juiste handgrepen voor de kastjes gevonden. Tenminste, niet bij de Keuken Kampioen, maar wel bij de buurman. Maar daar doet de K.K. dan weer geen zaken mee… En willen we toch persé die handgrepen hebben, zullen we ze zelf aan moeten schaffen!

Maandag 11 feb.

Mailtje van de aannemer, hij geeft ons de keuze uit 4 verschillende kozijnen:
kozijn1kozijn2
kozijn3

kozijn4

Wij kiezen voor het 2e kozijn (en natuurlijk is dat dan ook weer het duurste…). Bovenlicht en de 2 ramen kunnen allemaal apart open.
Het enige ‘nadeel’: de ramen kunnen alleen maar – naar buiten – draaien, en dus niet kiepen.

Zaterdag 16 feb.

We krijgen een mailtje van de aannemer:

Ik weet niet of jullie het al vernomen hebben maar het btw tarief is vanaf 1 maart 6% geworden op de verbouwingen dus dat is weer een mooi voordeel voor jullie.

We wisten het al, maar toch leuk dat de aannemer het zelf ook nog even laat weten!

Donderdag 14 maart

De binnendeuren zijn nu ook besteld, 3x met raam en 2x zonder:

Deur1
Deur2
Deur3

Links